Hola
Door: Petra
Blijf op de hoogte en volg Petra
05 Maart 2023 | Portugal, Lissabon
5 maart 2023
Ha lieve lezer,
Hier ben ik dan met mijn eerste bericht. Ik ben neergestreken in een Starbucks in Lissabon in het gebied “Rossio”. Het regent vandaag hier dus uren buiten slenteren zit er voor mij niet in. Komende dagen blijft het ook regenachtig. Toen ik aankwam was het heerlijk zonnig in Lissabon. Degene die mijn foto’s op insta al heeft gezien, weet dat. Het afscheid nemen, het weggaan was bijzonder. Ik was druk ondanks dat ik ook wel veel al goed geregeld had. Dinsdagmiddag heeft Laura me naar het station gebracht en daar uitgezwaaid. In Amsterdam geslapen in een fijne kamer en woensdagochtend vertrok ik dan naar Schiphol. Daar heerlijk zitten genieten in de zon en wennen aan het idee dat ik echt onderweg ben. De vlucht verliep prima. Het stel naast me heeft de hele vlucht Netflix gekeken en ik genoot van 2 prachtige kids schuin achter mij. Dankzij voorwerk in Nederland had ik al een idee welke metro ik zou moeten pakken, waar overtappen en welke halte er uit. Bij de bagage band sprak Vishal me aan. Hij kwam uit Rotterdam en dit was zijn eerste vakantie alleen. Het leek hem leuk om samen iets te doen in Lissabon. Uiteraard ben ik altijd in voor gezelligheid dus we liepen samen op naar de metro en zowaar kon ik hem helpen met zijn ticket enzo. Wat gewaardeerd werd. Al vrij snel werd duidelijk dat hij en ik niet echt dezelfde interesse hadden om in Lissabon te zijn, dus hoewel hij eerst heel enthousiast was om samen iets te doen, mijn nummer vroeg, bleek dat het niet beschikbaar zijn voor een “vakantie romance”, bleef het stil aan de andere kant van de lijn[e-1f60a].
In de Airbnb heb ik een kleine kamer met een raam dat open kan maar een soort tussenruimte bleek met een grote ketel of geiser of zoiets erin. Aan de overkant van de gang heb ik mijn badkamer. Waar bij aankomst de eigenaar bezig was om spullen weg te halen. Even de hand geschud en mijn kamer in. In de keuken ontdekte ik dat de waterkoker het niet doet dus nu kook ik water in een klein steelpannetje. Dat werkt ook. Ik slaap redelijk goed en kan me best overgeven aan het vele lawaai wat is er van deuren die klemmen, muziek, geluiden van de straat etc. De volgende ochtend sprak ik een medehuurder. Hij blijkt een makelaar en ik kreeg na 5 minuten al een visitekaartje in de hand gedrukt, voor als ik iets zou zoeken in Lissabon, hahah tuurlijk.. Ik leerde van hem dat ze in Angola, waar zijn roots liggen ook Portugees spreken.
Voor mij is het lopen door de straten van Lissabon één grote verwarring. Ik kan niet zien wat aan de andere kant van de gebouwen ligt, het is omhoog, omlaag, de hoek om en dan blijk ik weer een rondje gelopen te hebben. Heb mezelf een plattegrond cadeau gedaan, maar of me dat nu echt helpt om de stad beter te begrijpen?? Vooralsnog helpt het om de volgende dag terug te gaan naar dezelfde plek en tenminste iets bekends tegen te komen.”[e-1f60a].
Ik heb al prachtige gebouwen gezien, monumenten, kunst en wat was ik blij om aan de Taag te lopen. Ik heb gelijk mijn tweede Airbnb geboekt dichtbij het water. Daar heb ik ruimte en overzicht, waar ik dus veel van blijk te houden… Dag 1 sprak Monica, een vrouw uit Berlijn me aan bij de bus en we raakten aan de praat, waarna we de rest van de dag samen door Lissabon dwaalden. Wat nice was. Ik ontdekte de Starbucks en de vanillemuffin die glutenvrij is en nu mijn dagelijks traktatie is geworden. Dag 2 was ik in een prachtige botanische tuin in Lissabon en ook daar kwam ik helemaal tot rust. Ik houd van natuur en groen en met de zon erbij was het helemaal genieten. Ook ontmoette ik die dag Maria, bij wie ik een pina colada zonder alcohol bestelde. Zij en ik hebben onze nummers uitgewisseld om volgende week een ontmoeting te plannen waarbij ze me wat basis Portugees gaat leren. Daar kijk ik naar uit. Ze komt van het platteland en begreep goed mijn verwarring en overweldigd zijn van de stad en de snelheid. Haar advies.. keep your chill…. en dan zul je zien hoe snel je gewend raakt. Ze gaf me alvast een barretje door waar ik Fado muziek zou kunnen luisteren. Niet dat ik ’s avonds nog op pad ga, dan ben ik moe en voldaan voor de dag en lig te chillen op bed, maar tof is het wel. Ook nog 267 treden beklommen van een toren, waarna ik een prachtig uitzicht had over het plein en de stad.
Gisteren heb ik het gedeelte Rossio en Alfama verkend. Een prachtig plein met mozaïek wat golven weergeeft. Een kasteel bezocht, street art gezien, aan het water gezeten. Aan het eind van de dag bleek er een protestmars van leerkrachten. Even met een docent gepraat. Ze gaf aan dat de omstandigheden echt al jaren niet oké zijn. Ze hebben ook geprobeerd te staken, maar van de overheid moeten ze verplicht 3 uur per dag blijven lesgeven.
Gisteren en vandaag in de ochtend een kakkerlak op de gang in onze Airbnb, ze maar opgeveegd en naar buiten gebracht. Vond het toch een viezig idee, hoewel de beesten an sich gewoon mooi zijn.
Nou dat was het wel weer voor vandaag.
Allemaal een mooie nieuwe week en tot schrijfs!
Liefs Petra
05 Maart 2023 - 14:55
Alise Oud:
Hey lieve Pee, wat heb je al een hoop meegemaakt, ontmoet en gezien én genoten.
Fijn om te lezen! Die regen is ff wat minder, maar daar vind je vast wel wat op.
Enjoy deze week, en succes met de Portugese les! [e-1f970] liefs Alise
05 Maart 2023 - 17:00
Rob De Jeu:
Je hebt al weer snel nieuwe contacten gemaakt, leuk om te lezen! :-)
06 Maart 2023 - 12:53
Johanna:
Tof om je eerste verslag te lezen lieve sis. Enjoy the new week. Luv you [e-2764]️
09 Maart 2023 - 12:02
Anneliese :
10 Maart 2023 - 20:15
Edith :
Leuk om je verslag te lezen Petra. Ik hoop dat je inmiddels ook de ‘elevadors’ in Lissabon hebt ontdekt. Dat scheelt heel veel klim- en klauterwerk!
In Nederland ligt sneeuw en gaat het vannacht 5 graden vriezen dus geniet lekker van het zonnetje. Groet uit Eemnes.